Beter Schaatsen

Wil je de schaatstechniek beter onder controle krijgen, wil je een persoonlijk record op de 1500 meter rijden, of wil je 200 kilometer op de Weissensee schaatsen? Ik snap wat het is om alles uit jezelf te halen. Als topsporter deed ik er alles aan om de beste te worden. Ik wilde wereldkampioen worden en daar heb ik met veel plezier hard voor gewerkt. Tijdens mijn schaatscarrière studeerde ik af als Bewegingswetenschapper aan de VU in Amsterdam. Nu ik mijn topsport heb beëindigd, wil ik met mijn ervaring anderen helpen naar de beste prestaties. 

Met Beter Schaatsen zoek ik naar verbeteringen in fysieke ontwikkeling en trainingsprogramma's. Als inspanningsfysioloog voer ik inspanningstesten uit en schrijf ik trainingsprogramma's op maat. Een inspanningstest geeft inzicht in de fysieke conditie. Het is een mooi uitgangspunt om een passend trainingsprogramma op te stellen. Herhaling van de test is een goede manier om de voortgang te testen. Trainingsprogramma's schrijf ik individueel en op maat. 

Daarnaast geef ik trainingen. Personal training, groepstrainingen en clinics voor individuen, groepen, bedrijven en verenigingen. Het maakt niet uit wat je doel is. Wil je ‘pootje over’ leren schaatsen, beter leren skeeleren of een persoonlijk record schaatsen? Of wil je een gezellig en sportief uitje hebben met het bedrijf of de vereniging. Ik maak overal een leuk en passend programma voor.

Samen met Arnold van der Poel, Ben Jongejan en Kees de Ruyter begeleid ik daarnaast een groep schaatstalenten uit Zuid-Holland, Healthy Team RTC Zuidwest. We schrijven trainingsprogramma's, geven trainingen, coachen tijdens wedstrijden, en ik neem inspanningstesten af. Ik vind het mooi om als trainer te zoeken naar het best passende programma en hen daarmee te helpen naar de beste prestaties.  

Ex-topsporter

Op 12 maart 2016 schaatste ik mijn laatste wedstrijd, een 1500 meter tijdens de World Cup Finale in Heerenveen. Het was gaaf om afscheid te nemen op de baan waar ik negen jaar eerder mezelf verraste. Ik schaatste toen, tijdens de NK Afstanden van 2007-2008, naar mijn eerste nationale medailles en plaatste me daar voor mijn eerste wereldbekerwedstrijden.

Trainen vond ik fantastisch en ik genoot van het schaatsen tussen de internationale toppers. Ik schaatste acht jaar in commerciële teams; de eerste twee jaar bij de VPZ Schaatsploeg, daarna vijf jaar bij het team van Jac Orie en ik sloot mijn laatste seizoen af bij Team Koopjesdrogisterij. Veel mooie kampioenschappen heb ik geschaatst, waarvan de Olympische Spelen van Vancouver 2010 de allermooiste was. Deelname aan een Winterspelen was een hele bijzondere ervaring die ik nooit zal vergeten. Mijn beste prestaties behaalde ik later. 

Samen met mijn trainers, ploeggenoten en iedereen daaromheen keihard werken om het beste uit mezelf te halen, vond ik fantastisch. Ik heb veel geleerd en er enorm van genoten. Ik kijk terug op een hele mooi topsportcarrière.

Beste prestaties

  • Wereldkampioen Team Pursuit 2013, Sochi (met Ireen Wüst en Marrit Leenstra)
  • Zilver WK Allround 2013, Hamar
  • Brons EK Allround 2013, Heerenveen
  • Brons wereldbekerklassement 3/5.000 meter 2012/13
  • Nederlands kampioen 3.000 meter 2013, Heerenveen
  • Wereldkampioen Team Pursuit 2012, Heerenveen
  • Zilver 1.500 meter WK Afstanden 2011, Inzell
  • Zilver Team Pursuit WK Afstanden 2011, Inzell
  • Deelname Olympische Spelen 2010, Vancouver

Wetenschapper

Tijdens mijn schaatscarrière studeerde ik Bewegingswetenschappen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Ik haalde daar mijn Bachelor en Master. De combinatie van mijn topsport en mijn studie was uniek en tijdens het schaatsen profiteerde ik van de kennis die ik opdeed tijdens mijn studie. Anatomie, fysiologie, psychologie, biomechanica: de theorieën die ik mijn studieboeken leerde kon ik direct testen tijdens mijn trainingen op de ijsbaan. In de collegebanken profiteerde ik van mijn praktijkervaring. Tijdens college's over de klapschaats wist ik als enige hoe deze op de hoogste snelheid voelt.

Het functioneren van het menselijk lichaam vind ik interessant. Ik vind het fascinerend, hoe het lichaam zich aanpast aan verschillende soorten trainingen en veranderingen in omstandigheden, zoals hoogte, warmte en kou. Ik vind het mooi om onderzoeken uit te voeren. Veranderingen monitoren, relaties in kaart brengen en zoeken naar verbeteringen. Als je meet, vergroot je je kennis. En met meer kennis, kun je jezelf verbeteren. Eerder deed ik er alles aan om de beste schaatser te worden. Nu werk ik graag mee aan de beste prestaties van anderen.